Un repte de les Biblioteques del segle XXI

with No hi ha comentaris

A l’espai el Batec de la Cultura emès el passat dia 21 de març a Mataró Cultural, l’Octavi Nonell ens fa una reflexió sobre l’hàbit de la lectura a partir d’una iniciativa per fomentar la lectura de la xarxa de biblioteques públiques de la Ciutat.

 

La biblioteca pública és un centre públic social d’àmbit local, que facilita de franc, l’accés a tota mena de coneixement i informació als seus usuaris. La seva organització és fundada, mantinguda i finançada per la comunitat, a través del govern local, regional o nacional, o bé a través d’altres tipus d’organització ciutadana. En el cas de Mataró, les Biblioteques Públiques depenen de l’administració municipal i de la Diputació.

El Manifest de la UNESCO envers la Biblioteca Pública (1994), enumera una sèrie de missions clau, referents a la informació, l’alfabetització, l’educació i la cultura;  que haurien de ser l’essència dels seus serveis. No em posaré ara a enumerar-los tots, però sí que en vull destacar tres. No és que la resta siguin menys importants, però concretament aquests vénen al cas arran d’una notícia protagonitzada per les Biblioteques Públiques de Mataró. Concretament les recomanacions de la UNESCO  són:

  1. Crear i fomentar els hàbits de lectura en nens i nenes des dels primers anys
  2. Donar suport tant a la formació individual i la formació autodidacta com a la formació acadèmica en tots els nivells
  3. Donar oportunitats per al desenvolupament personal i creatiu

La Xarxa de Biblioteques Públiques de Mataró, plantegen un repte: Llegir 12 llibres, de 12 categories diferents, en 12 mesos i comentar-los

Fa pocs dies he llegit que s’havia muntat un debat, al voltant de les inquietuds i les queixes de joves estudiants de Secundària. El centre de la queixa quedava reflectit en una frase molt concreta: “Els joves llegirien més si poguessin canviar les lectures”.

I aquí és on rau d’alguna manera la importància de la proposta que fan les Biblioteques Públiques:  Llegir 12 llibres, de 12 categories diferents, en 12 mesos.

El que volen és fomentar la lectura sense cotilles que la facin feixuga, donant totes les possibilitats d’escollir gènere literari i evidentment autors. Cosa que no sé pas si es pot fer o no a l’escola. Però per la notícia del debat obert, tanmateix pareix que la cosa d’un títol i/o d’uns autors concrets i prefixats, no és gaire encisadora. Sembla que les lectures imposades, no són precisament la millor manera d’incentivar aquesta bona i sa costum de llegir. Base fonamental per una bona formació acadèmica i social de cara al futur.

Sempre he pensat que llegir d’alguna manera se sembla al menjar. Millor dit, al paladar. De petits hi ha un munt de coses que no ens agraden i que a mesura que ens anem fent grans, ens “van entrant” fins al punt de considerar allò que no ens agradava, com el plat preferit.

Amb la lectura passa una mica el mateix. S’ha de començar a poc a poc, fent que les primeres lectures no siguin un os impossible d’empassar. La lectura ha de ser amena, entretinguda i captivadora. Ens ha d’agradar i no ser una càrrega.

Per aquest motiu, felicito la iniciativa dels 12 llibres, de 12 categories diferents, en 12 mesos; amb l’afegit que,  després de cada lectura, els lectors poden expressar les seves percepcions, donant els seus punts de vista sobre l’obra llegida o sobre la impressió que els ha donat l’autor, a través del nou lloc web de les biblioteques i la nova comunitat d’usuaris a instagram.

Els lectors que s’apuntin al repte, gaudiran d’una mena d’acompanyament. A través del web, els lectors veuran recomanacions de llibres en format físic i digital. També guies de lectura i vídeos informatius. A més, el personal de les biblioteques està preparat per ajudar-los a triar o seleccionar un autor o un títol. I aprofitant les noves tecnologies, per Instagram (@bibliosmataro) els participants podran fer les seves recomanacions i canviar impressions amb altres lectors, utilitzant l’etiqueta  #matarodellibres. Tota una innovació.

Tant de bo que sigui un èxit, tant de bo pels lectors i tant de bo per la cultura.

 

Batec de la Cultura emès el 21 de març de 2021

Octavi Nonell

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.