Tres Tombs. La regidoria de cultura ha d’escoltar

with No hi ha comentaris

L’Octavi Nonell, a la seva columna el Batec de la Cultura, ens mostra la seva preocupació pel manteniment de les tradicions, com els Tres Tombs i Carnestoltes, en la situació d’emergència sanitària i, sobretot, amb la forma de fer de la regidoria de cultura de Mataró.

 

El mes de gener comporta ja d’entrada d’any, algunes festivitats tradicionals. Evidentment la més popular i també potser, o sense potser, la més assenyalada: la Diada de Reis. Però tot seguit tenim dins del santoral, la festivitat de Sant Antoni Abat, que va lligada a la celebració popular dels Tres Tombs.

A causa de la situació que estem patint, l’Ajuntament ha decidit que aquest any, la celebració dels Tres Tombs sigui virtual. S’han tornat molt virtuosos.  Han posat en marxa una mena d’espectacle lúdic-gastronòmic i han organitzat una exposició de fotografies per les pastisseries de Mataró; tant de bo ningú interessat hi hagi quedat exclòs; tot convidant-nos, això sí, a gratar-nos la butxaca i comprar un tortell commemoratiu amb forma de ferradura.

Les fotografies que podrem admirar, formen part del Fons Carreres de l’Arxiu Municipals de Mataró i corresponen a impressions de les dècades 40 i 50 del segle passat.

També ens conviden a sintonitzar el dia 31, la cadena pública Mataró audiovisual, on podrem veure imatges de la celebració festiva dels Tres Tombs, celebrada a l’any 2013. Un any singular en què la Ciutat de Mataró en va ser la Capital dels Tres Tombs. Una responsabilitat que va ser corresposta, amb la concentració més gran de carros, carretes, carruatges, cavalls i genets que mai s’ha vist en la nostre ciutat. Fet que va estar degudament esbombat per tots els mitjans d’arreu de Catalunya, posant una vegada més la ciutat de Mataró dins del mapa cultural.

Fer ara difusió dels Tres Tombs del 2013, també és posar en valor la ingent feinada que va tenir, en el seu moment, tot l’equip de la Regidoria de Cultura. Tant pel fet d’aconseguir la capitalitat, com per la posterior organització i el desenvolupament que va tenir.

Però això, salvant les distàncies i les circumstàncies; especialment després d’un any de sequera cultural i d’inactivitat visible i palpable, també ens fa veure les mancances que ara arrossega Cultura. Manca d’iniciatives, manca de projectes i manca d’activitat. Mantenir l’esperit de la tradició dels Tres Tombs, se’m fa  força feixuc visitant una pastisseria on, amb tots els respectes, tampoc ens hi podrem esplaiar. I veient un programa de televisió, crec que no gaire més.

Dins de quatre dies, ho tenim a tocar, el Rei Carnestoltes voldrà prendre possessió dels seus dominis. També ho haurem de veure per televisió?

Tinc molt clar que la imaginació, les ganes de gresca i disbauxa faran que la gent es disfressi. Però com farem les rues?

Mataró gaudeix de molt de potencial, de molts artistes amb ganes de fer, desenvolupar i, sobretot, de treballar. Aconsello a la Regidoria de Cultura que se’ls escolti. Que s’hi acosti. Potser així podem fer actes amb una mica de dignitat.

 

Batec de la Cultura emès el 24 de gener de 2021

Octavi Nonell

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.