Tenim una conversa amb Eloi Aymerich, un dels impulsors, ara fa un any, del Manifest Cultura15

with No hi ha comentaris
A l’espai “La Veu de les Entitats” d’avui, conversem amb un dels impulsors del Manifest Cultura15, que demanava més recursos, sobretot econòmics, per a la cultura a Mataró.

 

El març del 2019, un grup d’aproximadament deu persones van redactar i divulgar un manifest a favor de la cultura a Mataró, al qual es van adherir gairebé dues-centes persones, entre creadors, artistes, educadors, etc. Ara que és d’actualitat la retallada anunciada per l’actual govern municipal, de gairebé dues-centes cinquanta mil euros del pressupost en cultura, Mataró Cultural ha volgut recuperar aquell text i conversar amb un dels seus principals impulsors, l’activista cultural, cooperador i doctor en comunicació, Eloi Aymerich.

L’objectiu del manifest era, demanar a les forces polítiques que participaven en les eleccions municipals del maig d’aquell any, un compromís consistent en:

  1. Lluitar i assolir perquè al final del mandat, i de forma progressiva durant els propers quatre anys, els recursos econòmics i materials destinats a la cultura de la ciutat arribin a un mínim del 15% del pressupost municipal, i passi a ser un dels municipis catalans capdavanters en apostar per la cultura.
  2. Garantir un increment considerable dels recursos destinats als programes de subvencions i convenis culturals, assolint un mínim de 500.000 euros anuals.
  3. Posar a disposició del teixit cultural local espais de titularitat pública per a la seva gestió col·lectiva. Les fàbriques de Can Xalant, Can Minguell, Can Marfà i la Vapor Gordils entre altres han de ser espais, també i com a mínim, total o parcialment per a la cultura.

A la conversa coneixereu l’opinió d’Aymerich respecte de la cancel·lació dels festivals d’Orgue i Jazz, entre altres esdeveniments, així com el retard en la posada en funcionament d’equipaments com la Presó.

També podreu conèixer com va néixer el manifest i quina va ser la resposta que van obtenir de les diferents candidatures.

Aymerich justifica la necessitat de reajustament econòmic de l’Ajuntament. Tot i estar convençut que la supressió d’un Festival com el d’Orgue no resol la situació econòmica, en les seves respostes es trasllada a anys anteriors, justificant així l’actuació dels governants actuals i es pot entendre que passa la responsabilitat de la situació de la cultura a la ciutat als diferents agents culturals.

Un altre tema que es tracta a la conversa és quin ha de ser el model de la nostra Festa Major i la repercussió que ha de tenir en el pressupost municipal.

 

Aquí pots escoltar el programa sencer.

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.