Presentació del llibre “EL TRAMVIA MATARÓ-ARGENTONA DESAPAREGUT” de Nicolau Guanyabens

with No hi ha comentaris

Guanyabens presentarà, el 16 de setembre a 2/4 de 8 del vespre, el seu llibre “EL TRAMVIA MATARÓ-ARGENTONA DESAPAREGUT”. L’acte, organitzat per Mataró Cultural, es farà a Les Esmandies.

 

L’obra, publicada el febrer d’aquest any per Editorial Efados es donarà a conèixer a la sala d’actes del Casal de Barri de Les Esmandies (Rda. O’Donnell, 94) de Mataró. La presentació anirà a càrrec del seu autor, l’historiador mataroní Nicolau Guanyabens.

El llibre, que forma part de la col·lecció “Catalunya Desapareguda”, ens descobreix una interessant selecció de 160 imatges del tramvia que va funcionar entre Mataró i Argentona entre el 1928 i el 1965. Una línia entranyable i popular de set cotxes de color vermell i crema que van formar part del paisatge urbà, interurbà i humà d’ambdues poblacions. Un tramvia singular que fou, juntament amb el de Montgat-Tiana, l’únic tramvia elèctric català de fora de l’àrea de Barcelona. Un tramvia senzill que va arribar com a signe de modernitat i que va acabar, per molts motius, com a molest destorb.

El 2017, Gunyabens va publicar “MATARÓ DESAPAREGUT: CARRERS I PAISATGES”, que forma part de la mateixa col·lecció d’Editorial Efados.

El pròleg, escrit pel doctor en dret i historiador del transport, Ferran Armengol i Ferrer, defineix el tramvia de Mataró a Argentona com un senyal d’identitat de mataronins i argentonins, que podia semblar una joguina grossa. El doctor Armengol assegura que, en el llibre de Guanyabens, els que van conèixer el tramvia reviuran l’experiència, i els que el vegin per primera vegada, podran fer-se una idea del que va representar.

 

Biografia de l’autor

És llicenciat en història per la Universitat de Barcelona i és titulat també en magisteri. Membre de l’equip del Museu Arxiu de Santa Maria des de 1979, investiga sobre aspectes relacionats amb la vida cultural, artística i social del Mataró dels darrers segles.

Ha publicat diferents articles apareguts a la revista Fulls del Museu Arxiu. Ha col·laborat en treballs arxivístics i en l’elaboració de diversos catàlegs d’exposicions del Museu de Mataró (Fotografia S. Carreras, Mostra antològica de Jordi Arenas o Col·lecció particular del fons Xavier Ubach, entre d’altres). També ha publicat obres com “Les Santes. La festa major de Mataró”, “Els gegants de la ciutat de Mataró” i “L’Àliga de Mataró, 400 anys”, entre altres.

Va treballar de mestre d’educació d’adults a Badalona, i com a mestre d’escola rural va exercir un curs a Vallgorguina. Ha estat una vintena d’anys mestre de primària a l’Escola Rocafonda de la ciutat de Mataró i des de l’any 2003 exerceix d’arxiver municipal a la població de Montornès del Vallès.

 

 

Durant l’acte, en què es compliran totes les mesures sanitàries de prevenció de la COVID-19, es podran adquirir exemplars del llibre gràcies a la col·laboració de la Llibreria del Tramvia de Mataró.

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.