Optimot estrena un diccionari de sinònims

with No hi ha comentaris

El servei que ofereix la Direcció de Política Lingüística conjuntament amb altres institucions del país, ha incorporat aquest inici d’any el Diccionari de sinònims Franquesa.

 

Optimot, consultes lingüístiques, és un servei que ofereix la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans i el Centre de Terminologia TERMCAT. Consta d’un cercador d’informació lingüística que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana.

Per mitjà de l’Optimot es poden consultar de manera integrada diferents fonts. Quan les opcions de cerca que ofereix l’Optimot no resolen el dubte lingüístic, es pot accedir a un servei d’atenció personalitzada.

Aquest servei ha començat l’any amb una novetat. Es tracta de la incorporació, entre les seves fonts de consulta, d’un diccionari de sinònims. És una font que els usuaris del servei havien demanat diverses vegades i que ara es podrà consultar en línia juntament amb les altres fonts del cercador.

Es tracta del Diccionari de sinònims Franquesa amb el contingut actualitzat. L’obra conté al voltant de 75.000 sinònims, entre els quals s’inclouen locucions i frases fetes, i 15.000 mots afins, és a dir, mots que tenen alguna relació amb l’entrada o amb algun dels sinònims. També conté antònims.

Per localitzar els articles d’aquest diccionari, cal escriure el mot del qual cerquem equivalents en el quadre de cerca i deixar seleccionada l’opció per defecte «bàsica». Tot seguit, per agilitzar la cerca, es pot fer servir el recurs Trieu el resultat per fonts, on la nova font apareix amb el nom complet (Diccionari de sinònims Franquesa).

També es pot accedir als resultats d’aquesta font fent servir la cerca avançada, en què el diccionari apareix a la llista de fonts també amb el nom complet.

Les entrades del diccionari contenen diferents significats, si escau, i també informació complementària per a cada un: definicions, exemples, marques d’ús, sentits figurats, etc.

Per altra banda,  si no trobem el sinònim o l’antònim en el diccionari, sempre es pot enviar la consulta al servei d’atenció personalitzada, això sí, amb el context en què apareix la paraula en qüestió perquè s’entengui bé quin significat ens cal.

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.