Miquel Ortega, artista especialitzat en mosaics, parla amb Mataró Cultural

with No hi ha comentaris

Miquel Ortega ens rep al seu taller del carrer Argüelles de Mataró. Enamorat del mar i bon navegant, Ortega crea grans obres de petites peces que ell mateix esmicola. Algunes deixen que la imaginació recreï els dibuixos, d’altres són reproduccions d’obres històriques.

 

Ortega va estudiar delineació i va passar per l’escola d’Arts i Oficis, però sempre l’han fascinat els mosaics. Creu que a la vida tot suma i la seva obra és resultat dels molts llocs per on ha passat.

Va començar fent mosaics clàssics, imitant peces de les restes romanes, per exemple de Tarragona, explica que, de mica en mica, un mosaic darrere l’altre ha anat aprenent a conèixer els materials i la tècnica. També ens explica les seves experiències de formació internacional. De l’afició va passar a la professionalització de forma autodidacta i amb grans referents.

Per l’artista és molt important ser sincer, no copiar, sinó mostrar-se un mateix. S’inspira molt en els estampats tèxtils. A partir de la inspiració, hi afegeix elements personals i aplica la tècnica que durant anys ha anat perfeccionant.

Acostuma a utilitzar majoritàriament ceràmica i pedra, però assegura que un mosaic es pot fer de molts materials diferents. En el seu cas, està treballant en una peça feta de materials de rebuig, donant una segona vida a objectes que ja no s’usen.

El 2013 va ser l’artista encarregat de dissenyar el torró d’autor de la pastisseria Uñó. Reconeix que va ser una molt bona experiència. L’obra definitiva va sorgir després de fer una desena de proves.

Resident a Vilassar de Mar, exposa majoritàriament a la comarca del Maresme i és un habitual de la Col·lectiva de Sant Lluc. També ha exposat en països com Itàlia i Bèlgica.

Lamenta que a la nostra societat no existeixi l’hàbit de comprar art, així i tot, compren que les diverses crisis econòmiques han fet que les prioritats familiars siguin altres.

Té diversos projectes en cartera, tanmateix la pandèmia, com en molts altres casos, ho ha aturat o ajornat. En tot cas, ell no para de crear i treballar.

 

Aquí pots escoltar el programa sencer.

 

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.