Mataró tindrà actes de Setmana Santa adaptats a la situació causada per la pandèmia

with No hi ha comentaris

Per parlar de la història de la Setmana Santa a Mataró i també de la situació actual a causa de la COVID19, hem volgut donar veu a la Comissió de Setmana Santa de la nostra Ciutat, per això hem parlat amb el seu president Jordi Merino.

 

Falten pocs dies per la Setmana Santa. Una Setmana Santa en què, com l’any passat, a causa de la pandèmia no veurem els misteris al carrer. És per aquesta raó que hem parlat amb Jordi Merino, president en funcions de la Comissió de Setmana Santa, i amb Dídac Padilla, pregoner de la Setmana Santa 2021.

Tot just iniciar la conversa, Merino ens explica que la Setmana Santa és possible gràcies a la suma de moltes persones, però és més difícil quan es tracta de posar un nom al capdavant, per això treballen de forma col·legiada.

La Comissió la formen un total d’onze Confraries i Germandats, inclosos els Armats de Mataró. Cadascuna d’elles tenen els seus propis actes, però totes conflueixen a la Processó General de Divendres Sant, Patrimoni Cultural de la Ciutat des del 2013.

La història de la Setmana Santa de Mataró es remunta al segle XVI, amb diferents moments i èpoques, però la Setmana Santa, tal com la coneixem ara, va recuperar-se l’any 1986.

A la conversa, Merino ens explica com va ser aquesta recuperació i també en què consisteix el que s’ha anomenat “Model Mataró” de Setmana Santa.

Sabrem perquè alguns pobles de l’interior del país mantenen actes de Setmana Santa molt tradicionals i ciutats més grans, Barcelona per exemple, han transformat les processons a semblança del que es fa, sobretot, a Andalusia, Mentre que a Mataró s’ha trobat un equilibri entre les germandats autòctones tradicionals i nous hàbits adquirits a partir de la incorporació de persones vingudes d’altres indrets de l’Estat.

No acabarem l’entrevista sense parlar de com ha afectat la pandèmia al manteniment de la tradició i com es veu des de la Comissió el futur dels actes de la Setmana Santa i, molt especialment, de la Processó General del Divendres Sant, Patrimoni Cultural de la Ciutat des de 2013.

També tindrem alguna pista de com serà la Setmana Santa de 2021.

 

Aquí pots escoltar el programa sencer.

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.