L’escultor mataroní Manuel Cusachs protagonista de l’espai l’entrevista. Conversem amb el seu fill

with No hi ha comentaris

Les persones que formem l’equip de Mataró Cultural hem considerat que teníem l’obligació de parlar d’un dels artistes més importants que ha tingut la nostra ciutat, ens referim a l’escultor Manuel Cusachs i Xivillé.

 

Lamentablement, Cusachs ens va deixar fa poc més d’un any. És per aquesta raó que, excepcionalment, l’entrevista la farem al seu fill Manuel Cusachs i Colomer.

Cusachs, que va iniciar la seva formació artística a l’escola de dibuix del també mataroní Manuel Cuyàs, ben aviat va adquirir una sòlida formació en pintura i perspectiva artística i es va afeccionar a la caricatura i al retrat. Però el contacte directe amb les pedreres del Maresme, van inclinar-lo definitivament cap a l’escultura.

Va ser acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i la Generalitat de Catalunya li va concedir l’any 2001 la Creu de Sant Jordi.

A més, era fill adoptiu d’Òrrius, població maresmenca on tenia el seu estudi i va residir durant molts anys.

Tant la seva esposa, Maria Teresa Colomer, com els seus cinc fills, sempre van ser al costat de Manuel Cusachs i van participar del seu art. És per aquesta raó que la primera pregunta que fem a l’entrevista és, inevitablement, com era el Manuel Cusachs pare, avi i espòs.

El retrat i la figura humana són una constant en la seva creació, així com l’escultura religiosa. Això es pot veure tant pel que fa a la pintura, com en l’escultura. D’això en parlem amb Manuel Cuachs fill, que també ens parla de l’obra pública que podem trobar fora de Mataró.

Per altra banda, per la relació de Cusachs amb Espriu, és obligat parlar de “El caminant i el mur”. Una col·lecció d’escultures que es va poder veure complerta al Museu de Mataró durant la celebració de l’any Espriu, basada en l’obra poètica de Salvador Espriu, que amb el mateix nom va publicar-se el 1954.

L’entrevista acabava amb unes sentides paraules de Maria Teresa Colomer, la que va ser esposa i musa de Manuel Cusachs.

 

Aquí pots escoltar el programa sencer.

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.