Foto Cine Mataró de la UEC és l’entitat convidada d’aquesta setmana a Mataró Cultural

with No hi ha comentaris

Quim Fernàndez, de Mataró Cultural, conversa amb el president de Foto Cine Mataró de la UEC, Jaume Estapé, que ens rep a la sala d’exposicions que utilitzen al local que la UEC té a Mataró.

 

En aquesta ocasió, a l’Espai la Veu de les Entitats hem convidat a una entitat creada el 1957 i que des el 1963 es va fusionar amb la Unió Excursionista de Catalunya. Ens referim a Foto Cine Mataró, l’única entitat de Mataró dedicada a la fotografia en tots els camps, des de les exposicions a la formació.

Per fer-ho tenim amb nosaltres al Sr. Jaume Estapé, a qui li agraïm que hagi dedicat uns minuts a Mataró Cultural i li donem la benvinguda al nostre programa.

Comencem la conversa fent una mica d’història. Parlem de com van ser els inicis de Foto Cine Mataró els anys cinquanta del segle passat, en ple franquisme. Com el govern civil va impedir la legalització de l’entitat.

Va ser el 1963, quan Vicenç Arís per Foto-Cine Mataró, i el fotògraf Santi Carreras, per Foto Cine Mataró, van acordar la fusió, que va permetre que Foto Cine Mataró pogués iniciar la seva activitat.

Pel que fa a la relació amb associacions del mateix àmbit d’altres poblacions, Foto Cine Mataró va és una de les entitats fundadores de la Federació Catalana de Fotografia, fet que els hi proporciona una relació amb altres col·lectius amb els quals comparteixen objectius.

Jaume Estapé explica que organitzen exposicions, fan formació, en els darrers anys, també han col·laborat amb l’Ajuntament i fa 52 anys que organitzen,, de forma continuada un concurs de fotografia.

Recordem l’època que el cinema tenia un protagonisme important a l’entitat, era el temps en que l’Enric Fité va participar amb un impressionat èxit en festivals internacionals. Actualment, però, és com si les noves tecnologies i les noves tendències haguessin desplaçat aquesta afició pel rodatge amateur.

En l’àmbit cultural, tots tenim molt clar que la pintura i l’escultura formen part d’allò que anomenem art. El president de Foto Cine Mataró defensa que la fotografia també és un art, encara que en lloc de tela i pinzells, l’artista utilitzi la càmera i darrerament infinitat de recursos tecnològics.

Al tram final de la conversa, Estapé lamenta, com ho fan altres entitats, la manca de noves incorporacions, de persones joves i també de dones.

 

Aquí pots escoltar el programa sencer.

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.