Fem un recorregut per la trajectòria del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró

with No hi ha comentaris

Les finalitats o objectius d’aquest grup  són les de: Recuperar fets i testimonis de l’acció republicana, col·laborar amb el Memorial Democràtic de Catalunya i també col·laborar amb entitats amb finalitats semblants.

 

El Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró es va fundar l’abril de 2002, però no és fins al 2008 que l’entitat no es va legalitzar. Tot i que l’entitat ja té divuit anys de recorregut a la nostra ciutat, hi ha un període de sis anys de poca activitat i tretze de ple reconeixement.

El membre de Mataró Cultural, Albert Geronès, conversa a l’espai “La Veu de les Entitats” amb Pablo Morales, actual president, i Modesta Rodríguez, que ho havia estat anteriorment.

El grup es va fundar a partir d’uns comentaris que varen fer dues persones en un programa de TV Mataró, posteriorment absorbida per la televisió pública local. El president de l’entitat ens explica a la conversa com va ser, així com quin va ser l’embrió de l’entitat.

La primera acció el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró va ser a inicis del 2003, quan es va impulsar el monument pels mataronins afusellats al Camp de la Bota, que no es va aconseguir inaugurar fins al 2007.

La conservació de la memòria històrica és molt important, perquè ens ajuda a entendre quin ha estat el nostre passat més recent. D’aquí que l’entitat s’hagi posat en contacte amb els instituts de la ciutat per col·laborar-hi.

El passat 20 de setembre varen impulsar a Mataró la col·locació de  quinze llambordes amb el nom de quinze mataronins que varen morir en els camps de concentració nazis. D’aquesta manera, es van sumar a la campanya internacional sorgida a Alemanya i anomenada “stolpersteine “. Però aquest no és l’únic homenatge que l’entitat fa als represaliats. A l’entrevista ens expliquen altres activitats i actes ciutadans en què participen, tot i que enguany algun s’han suspès a causa dels efectes de la pandèmia.

 

Aquí pots escoltar el programa sencer.

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.