Presentamos una entidad que ha convertido en un ejemplo de asociacionismo cultural

con No hay comentarios

Mataró Cultural habla con Anna Gené, presidenta de Sala Cabanyes, la sección teatral del Centro Católico de Mataró, fundada en 1884 con el nombre de Círculo Católico de Obreros.

El teatro que hoy conocemos como la sala Cabanyes, rehabilitat recentment, va ser inaugurat l’any 1933 i porta aquest nom en memòria del que havia estat president i impulsor del Centre Catòlic, l’arquitecte mataroní Emili Cabanyes i Rabassa.

Però abans, des del 1916, ja es representaven els “Els Pastorets de Mataró”, basats en “L’Estel de Natzaret”, de Ramon Pàmies, declarats Patrimoni Cultural de la Ciutat el 1981 i que, en motiu del seu centenari, el 2016 la Generalitat de Catalunya els hi va atorgar la Creu de Sant Jordi.

Per Anna Gené, Els Pastorets són el pal de paller de l’entitat. El fet que hi puguin participar prop de 400 persones fa que molts socis que col·laboren durant tot l’any puguin trobar el seu lloc. Per Sala Cabanyes, Els Pastorets ho són tot. Dins un mateix espectacle hi poden participar diferents generacions d’una mateixa família. Per això un altre valor de Els Pastorets és la seva vessant social, la relació que s’estableix entre les persones que formen part de l’entitat.

Durant l’any, al de teatre de la Sala Cabanyes, si representen obres de diferents estils i per a diferents públics. Amb la combinació de l’escenari, on es fan obres amb una infraestructura més gran, i la saleta, on s’hi fan obres de petit format, l’entitat no atura mai la seva programació.

Un altre aspecte important, és la funció d’escola que fa. De Sala Cabanyes han sortit molts actors que avui en dia són coneguts i reconeguts, el que més potser en Joan Pera, un de molt actual, perquè el veiem sovint per la televisió, és en Pep Plaza. Però l’entitat també té la seva escola de teatre, que porta el nom de la Saca, a la que els alumnes tenen l’oportunitat de participar en algun espectacle dels que es porten a l’escenari.

Igualmente importante es su vocación de colaboración con la ciudad. Un ejemplo reciente es su participación, desde hace muchos años, en la organización de la Cabalgata de Reyes. Pero también tienen un papel destacado en el Carnaval y Les Santes.

Aquí puedes escuchar el programa entero.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.