Los Maestros del Gay Saber celebran su décimo aniversario. "10 años haciendo cultura"

con No hay comentarios

Dentro del espacio La Voz de las Entidades, presentamos una asociación que acaba de cumplir 10 años, se trata de "Los Maestros del Gay Saber". Para conocer la entidad hablamos con su presidenta, Eva Ribas.

Eva Ribas explica a Mataró Cultural que la entidad va néixer a partir d’un grup d’amics, que ja ballaven gitanes a Sant Esteve de Palau Tordera, i que després de dos anys de visitar exposicions, fer activitats junts i anar creixent, van engrescar-se a portar a terme la recuperació del Ball de Gitanes de Mataró. A finals del 2015, tenint en compte l’èxit de les gitanes, l’entitat va posar en marxa un altre projecte de ciutat: la recuperació de la resta dels seus balls tradicionals.

Actualment l’entitat té diferents seccions. La de més nova creació ha estat l’esbart, com una manera de mantenir el cos de ball durant tot l’any, alhora que permetre incorporar infants i gent jove.

L’entitat també ha creat una nova figura festiva, la Mulassa de Mataró, que va néixer per substituir el cavall que participava al Ball de Gitanes i que comportava un risc pel públic. Per fer-ho, van documentar-se als arxius del Museu Arxiu de Santa Maria, on van descobrir una documentació del segle XIX en què el Ple Municipal ja volia recuperar la Mulassa de Mataró.

Pel que fa a les músiques i la coreografia, també s’han fet arranjaments a partir de la recerca. Treballs d’actualització que es van encarregar al mestre Francesc Cassú.

Els vestits són un cas diferent. No s’ha trobat documentació i l’autor del disseny va ser l’indumentalista Pau Fernàndez, a partir dels colors de la bandera de Mataró.

El darrer projecte que l’entitat s’ha fet seu, tot i que Mataró no hi té tradició, és el de l’Hereu i la Pubilla de la Ciutat, iniciat fa pocs anys per una associació de veïns.

Pel que fa al futur de l’entitat, Eva Ribas es mostra molt optimista en consolidar la feina feta i ens explica alguns nous projectes que ja està treballant.

Aquí puedes escuchar el programa entero.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.