Batec de la Cultura: “Long live the Saints, but the real ones”, by Octavi Nonell

with No Comments

A l’espai el Batec de la Cultura del programa Mataró Cultural emès el passat dia 13 de juny, l’Octavi Nonell ens fa una reflexió personal sobre les propostes que l’Ajuntament i la Direcció de Cultura han presentat per a Les Santes d’enguany.

Tots estàvem pendents i expectants, donada la situació pandèmica; del que ens oferiria aquest any la celebració de The Santes. Tots estàvem encuriosits per saber com se les empescaria l’Ajuntament, per oferir-nos unes Santes dignes amb totes les precaucions sanitàries que s’han de prendre encara.

D’entrada, he de dir que, reconec que no haurà estat pas una feina fàcil. Però en el mateix sentit, també he de dir que les crítiques al govern municipal, i en concret a la Regidoria de Cultura, li poden venir per no haver consultat als agents socials que tradicionalment participen de la Festa Major de Mataró.

Per començar, ens anuncien que els diferents actes de celebració els podran gaudir unes 80.000 persones. Evidentment no seran 80.000 mataronins, o vinguts de fora, què assistiran als diferents actes, sinó que seran 80.000 reincidents als quals, d’entrada, se’ls demana que “inverteixin un euro” per assistir a cadascun dels actes que els mereixi el seu interès. Un exemple: Una família, pare i mare, amb dues criatures; si volen assistir a quatre actes, han de pagar 16 euros. Sempre que no s’hi apuntin els avis, ansiosos de veure el bé que s’ho passen els nets.

Per començar, això de cobrar entrada, està totalment en contra de l’esperit popular i lúdic que sempre han tingut les Festes Populars de Mataró. Clar que veient el caràcter recaptatori que té aquest ajuntament del PSOE i David Bote Paz, pot ser que sigui una mena de prova. Si això funciona, l’any vinent ens ho posen a 3 o 4 euros per persona (res de l’altre món) i aconsegueixen tranquil·lament prop del milió Euros de tot el pressupost de la Regidoria de Cultura.

Tampoc puc entendre que amb el grapat de fotògrafs professionals que tenim a casa nostra. Mataronins de naixement i de formació, hagin contractat a una persona vinguda de fora. Una persona que d’entrada em mereix tots els respectes, però al que algú li haurà d’explicar que són Les Santes. D’entrada i no sé si vaig errat, no he vist cap treball seu en referència a la nostra Festa Major. Hauré de suposar que algú de l’Ajuntament ha de pagar un favor.

I also can't understand the montage to "enjoy" the traditional figures of The Santes. Of all the cattle that accompanies the Robafaves Family and the Devils in their outings of soiree and revelry. It seems that they have prepared a kind of shop window for us, where we can see them, nailed to the chair and without moving a finger. We'd better watch a movie of the event on TV and watch it more comfortably from the couch at home. The fact that when the exhibitions have already been recovered, the one of photographs of the Saints 2019 is made by putting photos in the shop windows, perhaps points in this direction.

Beat of Culture issued on June 13, 2021

Octavi Nonell

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.