Toni Cruanyes reveals what the Group is and does

with No Comments

Per conèixer l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, Octavi Nonell conversa amb Toni Cruanyes, el seu president. Amb ell fem un repàs del passat, present i futur d’una entitat esportiva compromesa amb la cultura, que està a punt de celebrar el 125è aniversari.

L’entitat convidada a l’espai La Veu de les Entitats del darrer programa de Mataró Cultural és l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, coneguda pels seus membres com “l’Agrupe”. Una associació que està a punt de complir el seu 125è aniversari.

Ens rep Toni Cruanyes, president de l’entitat, que ja formava part de la Junta anterior. A la primera part de la conversa, Cruanyes ens explica els orígens de l’Agrupe i que el va portar a formar-ne part.

Entre altres activitats i iniciatives, el president de l’entitat ens explica els orígens de “Singlés”, el butlletí informatiu per als socis. Amb el número 1 a la ma, sabem que la revista aviat complirà cinquanta anys.

L’excursionisme científic de l’Agrupe ha anat sempre lligar a l’excursionisme cultural. Llibres, exposicions i cursos de català són alguns exemples de l’activitat cultural de l’entitat, que es complementa amb la dedicació al patrimoni arquitectònic i commemoracions com el centenari del naixement de Pompeu Fabra, a partir de la qual es va impulsar la creació de la Delegació d’Òmnium a Mataró.

En aquesta línia cultural, l’Agrupe ha estat aquest any l’associació excursionista encarregada de traslladar la Flama de la Llengua Catalana des de Prada de Conflent a Montserrat. Tot i que no ha estat possible celebrar els actes previstos a causa de la pandèmia, la Flama ha fet el seu recorregut.

Després de repassar el present de l’excursionisme, la darrera part de la conversa es dedica a parlar dels projectes de futur de l’entitat.

Here you can listen to the entire program.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.