We are talking about the Mataró Nativity Scene Association, one of the oldest in Catalonia

with No Comments

A Mataró Cultural parlem amb Josep Codina, president de l’Association of Nativity Mataro, que porta a terme una important tasca de promoció de la tradició del pessebre.

Fundada l’any 1935, va ser promotora de la Trobada de Pessebristes de Catalunya i fundadora de la Federació Catalana de Pessebristes. Entre les seves activitats, hem de destacar l’exposició de pessebres i la convocatòria del concurs local de pessebres, que se celebra des del Nadal de 1926, abans de la fundació de l’entitat, i que va camí del centenari.

Com llegim al llibre El pessebre a Mataró, història d’una tradició viva: “L’origen de la tradició de fer el pessebre es perd en el temps. Des de sempre, a Mataró s’ha sabut mantenir viva la tradició tot adaptant-la a cada moment històric.”

The Association of Mataro té més de 300 socis, dels quals, una vintena es troben cada dia al seu local per fer els pessebres que podem veure al voltant de Nadal. Molts infants que aprenen a fer pessebres als cursos que organitzen, però arriba una edat que ho han de deixar a causa dels estudis o altres obligacions. És per això que la majoria de persones que construeixen els pessebres són gent gran, la majoria jubilats.

Josep Codina explains Cultural Mataro com treballen i quins materials utilitzen en la construcció dels diorames, aquests pessebres que es fan dins d’una caixa. Segons el president de l’Associació, a Mataró hi ha grans pessebristes. Prova d’això és el reconeixement d’altres associacions, també de fora del país.

Pel que fa al local, ens explica que esperen que aviat l’Ajuntament pugui instal·lar l’ascensor que ha de permetre que el públic pugui accedir al primer pis i visitar la col·lecció de figures i recuperar el pessebre monumental.

Per acabar, Codina ens explica la novetat de l’exposició d’aquest Nadal, que incorpora les noves tecnologies. Es tracta d’un holograma en el qual les figures virtuals tenen moviment. Això ha estat possible gràcies a la col·laboració d’una empresa de Barcelona.

Ens acomiadem dels Pessebristes recordant que el pròxim dia 26 de gener se celebrarà el lliurament de premis del 91è Concurs de Pessebres.

Here you can listen to the full program.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.