Mataró Cultural interviews the master Francesc Cortés, director of the Mass of the Saints

with No Comments

Just one month after the celebration of the Saints, Mataró Cultural wanted to interview Francesc Cortés, the director of the Mass of Glory of Mn. Blanch, to know this religious work that is part of our tradition.

Donem la benvinguda al programa al mestre Francesc Cortés, doctor en musicologia i professor titular a la UAB. Ell va guanyar el Premi Emili Pujol de Musicologia Històrica l’any 1994 i ha publicat diversos estudis sobre la música catalana, especialitzant-se en la creació lírica.

Després de la seva tesi doctoral sobre Felip Pedrell, s’ha interessat a rescabalar diferents aspectes de la música del nostre país, entre ells, estudis referencials sobre la música i Jacint Verdaguer, les avantguardes catalanes del segle XX i les relacions operístiques entre Itàlia i la península Ibèrica.

També ha fet l’edició crítica de les òperes LaFattucchiera (1838) de Vicenç Cuyàs, i The Pyrenees (1891) de Felip Pedrell. Però avui l’he convidat perquè, una vegada més, aquest any dirigirà la Missa de Glòria de Mn. Blanch o Missa de les Santes el pròxim dia 27 de juliol a la Basílica de Santa Maria.

A l’inici de l’entrevista ens parla dels orígens de l’obra de Mn. Blanch, de la seva història i nivell musical.

Confessa que com a mataroní va ser molt important quan als anys noranta li van encarregar per primera vegada la direcció d’aquesta peça del 1948 amb tanta tradició.

També ens parla del cor i del paper que va tenir l’artista polifacètic Jordi Arenas en definir el 1970 el model actual, després d’uns anys que es podrien anomenar de crisi.

Els darrers anys, ja abans de la pandèmia, es parla de canvis i de rejoveniment del Cor. Cortés defineix la salut de la Missa de Santes com d’”estable”. No amaga que seria desitjable que entressin noves veus al cor. Actualment no entren nous cantaires, fet que, tenint en compte l’evolució de la veu amb l’edat, no és bo.

No falten les referències a les circumstàncies com es va celebrar la Missa el 2020 i com es farà enguany. Confia que, a diferència de l’any passat, el pròxim 27 de juliol es podrà escoltar la Missa sencera, encara i que s’hagin de prendre mesures que obliguin a reduir el nombre de cantaires, la distància entre ells i cantar amb la mascareta. Aquestes mesures també afectaran l’orquestra, encara que en menys número, per poder comptar amb tots els instruments.

Pel que fa als assajos, només se n’han previst dos de generals, que encara no se sap si es podran fer a la Basílica de Santa Maria o caldrà trobar un altre lloc.

Here you can listen to the entire program.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.