The Archive Museum of Santa Maria opens the doors of its headquarters in Mataró Cultural

with No Comments

Quim Fernàndez, membre de Mataró Cultural, conversa amb l’actual Director del Museu Arxiu de Santa Maria, Centre d’Estudis Locals de Mataró, Nicolau Guanyabens.

Nicolau Guanyabens és mestre i llicenciat en història per la Universitat de Barcelona. Professionalment, després d’uns anys exercint de mestre, treballa com arxiver municipal a la població de Montornès del Vallès. És autor i coautor de diversos llibres i publicacions, moltes d’elles dedicades a la ciutat de Mataró, la seva història i les seves tradicions.

Avui, Guanyabens ens rep en qualitat de director del Santa Maria Museum Archives a la seva seu.

A l’inici de la conversa coneixereu l’origen del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, així com es va iniciar l’etapa actual.

També podreu conèixer les tres potes de l’entitat: l’arxiu parroquial, el museu i el centre d’estudis, que forma part dels centres d’estudis de parla catalana. Tot això a càrrec d’un equip voluntari de laics amb una estreta relació amb la parròquia.

Les estances que acullen l’arxiu i l’hemeroteca estan obertes a qualsevol persona interessada els dijous i divendres a la tarda. A més, s’organitzen diverses activitats a la planta baixa. Pel que fa al museu, cal concertar prèviament la visita a través del web, tot i que de cara l’estiu s’estan programant visites regulars.

La principal actuació que es porta a terme com a Centre d’Estudis Local és la revista “Fulls”, que ja acumula 127 números. Una publicació on col·laboren moltes persones, professionals de la investigació i estudiosos de la història local, tots de forma desinteressada.

La biblioteca calcula que acull uns 20.000 exemplars que arribin constantment. Destaquen les seccions de llibre religiós, literatura i teatre, amb una de les millors col·leccions de llibres de teatre. Una biblioteca que no fa però a la que es permet la consulta a tothom.

Us convidem a seguir la conversa per conèixer millor una entitat que custòdia la nostra història i que està oberta a tota la ciutat.

Here you can listen to the entire program.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.