We talked to the renowned playwright Mataró Carles Maicas

with No Comments

The company Mataro Cultural Ildefonso Marmol, interviews playwright Mataró Carles Maicas. Well known character in the world of Catalan theater worthy of several prizes and awards.

El dramaturg mataroní Carles Maicas, tot un símbol del teatre, ha concedit una entrevista a Cultural Mataro en el seu domicili particular de Mataró.

Maicas ha dirigit més de cent obres i ha col·laborat en muntatges de molta importància. Centenars d’actors han après de les seves tècniques i recorden amb afecte els seus ensenyaments.

Disposa d’un important arxiu històric personal sobre teatre, que va iniciar guardant crítiques de teatre que utilitzava si algun dia havia de dirigir l’obra. Actualment, aquest arxiu consta de 72.000 documents registrats, tant de Mataró, com del Maresme i d’altres indrets del país, ordenats per anys i temàtiques. La seva voluntat és que, algun dia, tota aquesta documentació passi a formar part de l’Arxiu Històric Municipal.

Ens explica que té documentat que a Mataró el teatre començà a inicis del segle XVI a l’Hospital, actuant sota les arcades. A partir d’aquí, té classificat per anys tot el que ha trobat sobre Mataró.

En un moment en què no hi havia ni ràdio ni televisió, la gent s’agrupava per formar petits grups de teatre, sempre amateur i en moltes ocasions al voltant de les parròquies.

Maicas recorda que va començar a fer teatre a la sala del Cafè Nou, però en aquell moment, ell era molt jove i allà la gent era molt gran, fet pel qual va passar a la room Cabins. Quan va poder, va fer el salt a Barcelona, on va descobrir una altra manera de fer teatre, que posteriorment va portar a Mataró, tornant a la Sala Cabanyes. Aquí va topar amb una junta molt conservadora, a la qual no li va agradar el que proposava. Fet que va provocar que un nombrós grup de persones marxessin al Casal i formessin allà un nou grup de teatre.

Confessa que va estar actiu al teatre, dirigint o ensenyant, fins que l’edat i la il·lusió li van permetre. Actualment, amb més de vuitanta anys, es dedica a la classificació del seu arxiu, tot i que encara fa un paper menor a "The Shepherds Mataro", després que li demanessin la seva col·laboració com a degà, el més gran, de la Sala Cabanyes.

Here you can listen to the entire program.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.