Clàudia Dubé, director of the Mass of the Saints 2022

with No Comments

En aquest programa, Mataró Cultural parla amb Clàudia Dubé Oranias, que aquest any serà la directora de la Missa de les Santes, que va compondre mossèn Manuel Blanch i Puig l’any 1848. Serà la primera vegada que al cor popular, els solistes i l’orquestra que interpreten la Missa de les Santes els dirigeix una dona i també una persona tan jove.

Quan preguntem a Clàudia Dubé com va ser el moment que li van comunicar que havia estat proposada per dirigir la Missa de Les Santes, ens confessa que va ser un moment molt peculiar, es trobava dirigint un assaig amb la Filharmònica de Pontevedra i, malgrat que estava avisada que rebria una trucada diferent, la va agafar molt “descol·locada”. Per a ella és un repte molt important, en primer lloc, com a mataronina i per la complexitat de l’obra, però també per les etiquetes que s’han col·locat per ser la primera dona i per la seva joventut. Està contenta per la bona acollida de la notícia, així com pels molts suports que ha rebut.

Nascuda a Barcelona l’any 1993, va venir a Mataró de molt petita. Va estudiar piano i violí a l’Escola Juan Pedro Carrero de Barcelona i a l’Escola Sincronia de Mataró, la qual ara dirigeix. També es va formar en Interpretació de piano clàssica i contemporània a l’Escola Superior de Música de Catalunya.

L’any 2015 va començar a rebre classes de direcció orquestral amb el Mestre Jordi Guri i a partir de l’any 2016 inicia els seus estudis a la Escuela de Dirección de Orquesta y Banda “Maestro Navarro Lara” de Huelva (Espanya).

L’any 2015 funda l’Mataró Orchestra, de la qual és actualment la directora titular. El 2019 funda, conjuntament amb Ivan Lorenzana i Crearte, l’Orquestra Simfònica Solidària de Barcelona. En l’actualitat, combina la direcció de les dues orquestres amb el Cor Madrigalista de Mataró i la Coral Perla de l’Havana de Mataró.

Dubé explica a l’entrevista com se li va plantejar. Dona gràcies al suport rebut que li va aportar molta feina feta anticipadament. També confessa que ho ha hagut d’incloure dintre d’una programació professional que ja tenia prevista anteriorment.

A la jove directora li preocupa ara que tot surti bé i deixa el que pot passar en anys vinents pel futur. Li preocupa el poc temps que té per preparar una interpretació tan important i no pensa en si haurà de dirigir la Missa en futures edicions.

Pel que fa al fet de ser la primera dona directora de la Missa de les Santes, ho veu amb naturalitat, tot i que entén que la societat ha d’avançar i acostumar-se a una nova normalitat, en la qual la dona pugui jugar qualsevol paper, també a la música i a la direcció.

No us perdeu la conversa que Clàudia Dubé té amb Quim Fernàndez per a Mataró Cultural. La podeu escoltar sencera en this link, o veure-la també en vídeo on our youtube channel.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.