En aquesta ocasió, Mataró Cultural presenta l’Associació Llibre Viu

with No hi ha comentaris

Avui és el torn de l’Associació Llibre Viu, una entitat molt arrelada a la ciutat. Albert Geronès conversa amb el seu president, el Sr. Lluís Mas, que ens explicarà l’inici de l’entitat i els seus objectius.

 

L’entitat es va crear l’any 2002. La van iniciar un grup de persones, majoritàriament del barri de Rocafonda de Mataró, amb l’objectiu de dotar-lo d’una entitat cultural. Van voler tirar endavant una petita biblioteca amb cost zero pels usuaris. A partir d’aquí va sorgir la idea de l’intercanvi.

Inicialment l’associació només feia intercanvi, però aviat van arribar ofertes de persones que volien despendre’s d’un volum important de llibres.

Pel que fa a l’intercanvi, actualment, els llibres més sol·licitats són les novel·les en llengua castellana, així com els llibres dedicats als joves. La filosofia i el llibre d’autoajuda també estan entre els que tenen més demanda.

Al local de Llibre Viu hi arriben al voltant dels dos mil llibres setmanals. En algunes ocasions es reben biblioteques senceres, generalment perquè cal buidar alguna casa. Sovint, en aquestes donacions s’hi troben exemplars que ja no es poden trobar i tenen un cert valor històric o documental. En aquests casos, els llibres s’adrecen a la Biblioteca de Catalunya o a les de Mataró si la temàtica és sobre la ciutat.

En el cas de les biblioteques de Mataró, especialment pel que fa a l’Antoni Comas, que és més a prop, també hi ha la relació inversa. Quan ells reben llibres usats els adrecen a l’Associació Llibre Viu, que els afegeix a altres donacions.

El gran volum de llibres, sobretot en llengua castellana, permet que un cop l’any es facin trameses a països de l’Amèrica Llatina. El més significatiu és el Paraguai, amb el que l’entitat té un conveni signat.

La pandèmia ha obligat, per no ser un servei essencial, a tancar el local al públic. En el temps que se’ls ha permès obrir, s’han adoptat les mesures obligatòries. Això també ha afectat als llibres, que han de passar una quarantena abans de posar-se a disposició dels usuaris.

Llibre Viu, fa una crida als centres escolars, als quals els ofereix llibres infantils i juvenils en bon estat.

Quan la situació ho permeti, no deixeu de visitar l’espai de Llibre Viu a Rocafonda.

 

Aquí pots escoltar el programa sencer.

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.