Eloi Romañá és el responsable del manteniment de les figures de la Ciutat

with No hi ha comentaris

El jove artesà Eloi Romañá rep a l’equip de Mataró Cultural en el seu taller del carrer Sant Ramon de Mataró, “La Vella Verda”. En aquest espai s’hi poden veure reproduccions de diferents gegants. Destaca la figura d’en Robafaves en diferents mides i posicions.

 

Avui som al taller de l’Eloi Romañá, situat al carrer Sant Ramon de Mataró. Molts coneixereu aquest lloc com “La Vella Verda”, un espai ple d’artesania popular.

Al taller s’efectuen encàrrecs a mida, des de gegants fins a figures de petit format, des de vestuari per a gegants fins a vestuari per a espectacles.

El cartó és l’element amb què majoritàriament es treballa en aquest taller. La creació de les diferents figures va des del disseny, l’escultura, el fang, el motlle, el cartó i la pintura. Totes les peces són de creació pròpia, tant les peces úniques com aquelles que es produeixen en sèrie.

Eloi Romañá es considera un artesà. Per a ell, la diferència entre art i artesania és que la segona té un ús, mentre que la finalitat de l’art és només la de gaudir-ne.

Al seu taller, amés, si fan tallers i activitats extraescolars, l’Eloi ens ho explica a l’entrevista.

El personatge d’avui va estudiar Belles Arts amb l’especialització com a conservador-restaurador del patrimoni, per tant, és un artista amb una ferma formació. El seu primer projecte va ser la Geganta Anna de l’Escola Pia, que va fer amb motiu del treball de recerca del batxillerat.

De tot el que fa, el que més l’il·lusiona és poder fer el manteniment de les figures de la Ciutat. Ens explica com, cada any, abans de les Santes fa un repàs a totes, molt especialment als nans, que són els que més cops reben. També se li va encarregar la nova roba de les Momerotes, que va fer en col·laboració amb el taller Artesania Dorada.

Tot i que només fa sis anys que va obrir el taller, si escolteu l’entrevista coneixereu alguns dels gegants de l’escoles de Mataró que són obra seva.

Pel que fa a com l’afectat la pandèmia, assegura que és ara com ho començarà a notar, perquè no caldrà fer les reparacions i restauracions habituals a les figures perquè no han pogut sortir.

Pel que fa al futur, l’Eloi Romañá té diversos projectes en cartera, entre els quals hi ha algun nou gegant. També li agradaria recuperar el projecte de figures de pessebre que va iniciar quan va obrir el taller.

 

Aquí pots escoltar el programa sencer.

 

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.