El Grup Koiné demana que el 14F els partits independentistes es comprometin amb la llengua

with No hi ha comentaris

El Grup Koiné reclama mesures per a evitar la substitució lingüística. El decàleg, que tothom pot signar, repassa tots els àmbits i evidencia les mancances de les polítiques aplicades fins aquest moment. Per això reclama a les formacions independentistes que es presentaran a les eleccions del 14F que es comprometin en la defensa de la llengua catalana.

 

Presentació del manifest el dia 31 de març de 2016  al Paranimf de la UB.

El Grup Koiné es va constituir el 4 d’octubre del 2014, després de dues reunions preparatòries motivades arran de la constatació de dues circumstàncies, preocupants ala ulls dels seus membres: la primera, les veus sorgides d’un temps ençà a favor de la cooficialitat del català i el castellà a la Catalunya independent provinents de posicions polítiques independentistes; i segona, la indefinició (o el silenci) davant d’aquestes veus per part de certes entitats, tant les independentistes com les que es dediquen de manera explícita al foment de la llengua.

Els membres del grup procedeixen dels sectors de l’ensenyament de tots els nivells, la recerca universitària, la mediació, el periodisme, la traducció, la creació literària i els serveis lingüístics i editorials, sempre amb les llengües com a centre d’activitat professional.

Fins aquest moment han portat a terme les següents actuacions:

  1. Entre l’octubre del 2014 i el juliol del 2015, Koiné va dur a terme un debat intern amb l’objectiu de constatar si hi havia prou grau de coherència entre els seus components quant a la interpretació de la realitat sociolingüística actual de Catalunya, quant a les causes que han dut fins a aquesta realitat, i quant a les actuacions socials, institucionals i politicojurídiques que cal emprendre per a canviar-la.
  2. La primera acció pública del Grup Koiné fou la proposta a la direcció d’Òmnium Cultural de fer una declaració que fixés allò que, segons Òmnium, caldrà tenir en compte quan s’estableixi el règim jurídic de les llengües a la futura República catalana.
  3. La tercera iniciativa impulsada per Koiné, en funcionament des de l’octubre del 2015, ha estat la creació del lloc web País de Paraula (Les llengües dels catalans en la terra del català) , de contingut bàsicament gràfic i audiovisual, pensat per a una difusió multicanal via xarxes socials, que compta amb una col·laboració voluntària de professionals externs a Koiné i amb les veus dels parlants que han volgut donar-nos el seu testimoni lingüístic. País de Paraula va ser concebut com a instrument per capgirar l’actual marc mental de la societat catalana respecte a la «realitat sociolingüística» del país (entenent per país no només Catalunya, sinó el conjunt dels Països Catalans), objectiu al qual volem contribuir donant visibilitat i veu a la gran diversitat de llengües i cultures que enriqueixen el nostre territori, i fent-ho des del que considerem que hauria de ser el punt de trobada en el mar d’aquesta diversitat: la llengua i la cultura catalanes.
  4. La quarta acció del grup ha estat la redacció del manifest «Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent», i la cerca dels primers signants. El manifest, presentat al públic el 31 de març del 2016 al Paranimf de la Universitat de Barcelona, compta amb un primer cercle de signants format per prop de 200 personalitats de l’àmbit de la llengua. Des de l’1 d’abril del 2016, l’adhesió queda oberta a tothom mitjançant la pàgina web de la recentment constituïda associació Llengua i República. 

Un cop creada, l’associació Llengua i República, el Grup Koiné ha passat a ser un grup de treball que en forma part però que treballa amb independència, i es dedica a elaborar treballs de diagnosi sociolingüística, així com a estudiar solucions per fer possible un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent.

 

 

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.