El Grup Ferroviari Mataró commemora el 173è aniversari del primer ferrocarril

with No hi ha comentaris

A partir d’aquest dissabte, 23 d’octubre, amb motiu del 173è aniversari del primer ferrocarril, que va unir Barcelona amb Mataró, El Grup Ferroviari Mataró exposarà una maqueta de l’estació de la nostra Ciutat a l’Ateneu de la Fundació Iluro.

 

En el 173è aniversari del primer ferrocarril que enllaçà Barcelona amb la nostra ciutat,  el Grup Ferroviari Mataró presenta una maqueta modular que reprodueix parcialment l’estació de Mataró, de la qual només han prescindit de les vies destinades al taller de reparacions d’ADIF.

Els visitants veuran l’estació com si estiguessin situats al passeig marítim. És a dir veuran la façana de l’estació tal com la veuen els passatgers que estan a les andanes.

Molts dels trens que els visitants podran veure circular per la maqueta són trens, que han circulat en el trajecte Barcelona – Mataró. Els espectadors més grans recordaran perfectament les UT600 que la gent va batejar, deguda la seva procedència, com “les suïsses”. Els més joves podran veure els trens més actuals, entre ells, l’anomenat “Civia”.

Cal recordar, però, que antigament per aquest trajecte passaven també trens de mercaderies. El sistema ferroviari català està dissenyat en forma de vuit. Actualment els trens de mercaderies passen per la via de l’interior del territori, és a dir, la part superior esquerra del vuit.

La maqueta consta de trenta-cinc mòduls sobre els quals hi ha instal·lats noranta-sis metres de vies. El recorregut d’un tren des que surt  de l’estació de Mataró fins que torna al seu lloc d’origen havent fet tot l’itinerari és de poc més de quaranta metres.

El funcionament dels trens està controlat per ordinador amb el programa Train Controller de la firma Rail Road & Co. El sistema electrònic detecta la posició dels trens, activa els semàfors, regula la velocitat de cada tren i evita col·lisions. És un dels més moderns sistemes de control.

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.