El Ball de Bastons, una tradició que un grup de joves han recuperat per a la ciutat de Mataró

with No hi ha comentaris

Pau Benítez, membre de la colla, ens explica com va néixer el Ball de Bastons de Mataró. Des dels seus inicis, amb l’Esbart Dansaire d’Iluro, fins que es consoliden com a entitat de cultura popular que valora la joventut dels seus membres.

 

L’inici de la colla del Ball de Bastons de Mataró el trobem en el “Vermut de Bastons”, l’acte que des de fa uns anys s’ha incorporat al programa de Les Santes, la nostra Festa Major. En aquell moment eren un grup de dansaires de l’Esbart d’Iluro.

La primera notícia als Països Catalans d’un ball de bastons es troba a Tortosa el 1558. En Pau Benítez ens explica a l’entrevista com s’han mantingut i recuperat a la comarca del Maresme. Coneixerem el paper de personatges com Joan Tomàs i Esteve Albert.

A més de la música, a Mataró amb un import paper del flabiol, el model és diferent segons el territori. Elements com el nombre o les mides dels bastons pot ser diferent a cada lloc.

El Ball de Bastons no té un especial interès a anar a ballar fora de la ciutat, cosa que ja fan els Bastoners de Mataró. Segueixen dedicant els seus esforços a l’acte de Santes que va ser el seu origen i que comparteixen amb la colla dels Bastoners.

De cara al futur, Pau Benítez confia en la incorporació de nova gent a la colla i que els seus actuals membres no siguin imprescindibles.

 

Aquí pots escoltar el programa sencer.

 

 

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.