Descobrim el Museu-Arxiu Manuel Borràs. Una extraordinària col·lecció de jocs i joguines

with No hi ha comentaris

A l’entrevista, Enric Borràs ens explica que guarda la col·lecció de jocs i joguines iniciada pel seu pare, que ha batejat amb el nom de Museu-Arxiu Manuel Borràs. A través d’aquesta impressionant col·lecció es pot seguir la història de l’empresa Joguets Borràs a Mataró.

 

En aquesta ocasió, Mataró Cultural porta un exemple de col·leccionisme. Un àmbit que també queda emmarcat en el camp de la cultura i que no acostumem a parlar-ne.

Entrevistem a Enric Borràs, continuador de la col·lecció de jocs i joguines iniciades pel seu pare i impulsor del Museu Arxiu Manuel Borràs. L’Enric és la quarta generació al capdavant de la marca Joguets Borràs, que entre molts altres productes, va crear la Màgia Borràs.

L’empresa va començar a Calella el 1894 amb l’Agapit Borràs, essent el popular Frare del Temps primer que va fabricar. Pocs anys després l’empresa es va traslladar a Mataró. El motiu del trasllat va ser la millor comunicació amb Barcelona.

Borràs ens fa un repàs als principals productes que Joguets Borràs ha fabricat i que es poden trobar a la col·lecció. Trencaclosques amb gairebé 300 models diferents, el Monopoly o la Màgia més tard, són alguns dels jocs de més èxit. En el cas de la Màgia, és el producte estrella des del 1933.

Un altre repàs de la història de l’empresa és sobre els materials i la seva evolució en el temps.

A partir d’aquí, l’entrevista avança al voltant de com va néixer la idea del museu. Un museu privat, no visitable pel públic general, que Enric Borràs està fent un esforç per digitalitzar-lo i permetre, d’aquesta manera que sigui conegut. Una vegada tot el fons digitalitzat i tornat tot a les corresponents vitrines, Borràs compta en poder permetre visites concertades per a grups reduïts.

Un altre tema tractat a l’entrevista és la relació comercial i familiar entre Borràs i Palouzié, empresa que comercialitzava el popular Mecano. Així mateix, Borràs ens comenta la documentació que es guarda al museu-arxiu. Una altra forma de seguir la històrica de l’empresa.

Us convidem a seguir l’entrevista, feta pel nostre company Quim Fernàndez, al nostre canal de YouTube.

 

Aquí pots escoltar el programa sencer.

 

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.