Algú ho pot discutir?

with No hi ha comentaris

A la seva columna el Batec de la Cultura, l’Octavi Nonell denuncia la manca d’interès de l’actual govern de Mataró per la cultura. Ho fa a través d’un recorregut per les actuacions del darrer any, més enllà de la situació de pandèmia, i els recursos que hi destina en el pressupost municipal.

 

Ben bé sembla que la cultura que nosaltres defensem i de la que ens enorgullim de poder fer-ne difusió, sigui l’ase dels cops. Qui primer pateix les retallades del govern municipal del PSOE, és la Regidoria de Cultura. Fet que evidentment es tradueix en una substancial reducció d’actes i, com no? Una reducció a les ajudes i/o aportacions a les entitats culturals  de Mataró.

Amb més pena que glòria, fa quatre dies hem celebrat per dir-ho d’alguna manera, el tradicional Tres Tombs. Celebració vinculada a la festivitat de Sant Antoni Abat. Una tradició “perduda” pel tripartit de Mataró i que es va recuperar l’any 2012, amb un nou govern que creia que la Cultura era un dret i una necessitat social.

Però ara, vist com s’ha celebrat aquest passat cap de setmana, sembla que la celebració dels Tres Tombs, torna a tenir els dies comptats. Amb una mica d’imaginació i, sobretot, amb una mica de ganes de fer les coses, crec que la commemoració s’hauria pogut millorar.

Clar que després del festeig, per dir-ho d’alguna manera de Les Santes, amb tota la família Robafaves exposada a Can Marfà, ja apuntava maneres. Com també la no celebració de la Fira de Santa Llúcia; tot i que cada setmana es fan mercats amb condicions similars; o del patètic espectacle que van donar regidors i alcalde, per la No Cavalcada de Reis. Després d’això he de pensar dissortadament en negatiu, que tot és possible a Mataró

El fet que el pressupost per Cultura s’hagués reduït l’any 2020, no augurava res de bo. I prescindit del tema pandèmia, així s’ha demostrat. Perquè iniciatives privades, si van estar capaces d’organitzar-se i fer activitats.

Que aquesta reducció del Pressupost Municipal en Cultura, s’hagi tornat a donar, ara ja sí, amb l’experiència del que hem patit l’any passat, no presagia res de bo pel sector cultural de Mataró durant el 2021. Les entitats que ja ho passen malament, potser deixaran d’existir. Fins i tot ens trobem que, dos edificis emblemàtics de la Riera de Mataró, per davant dels que passo dues o tres vegades cada setmana: la Presó i el Cafè Nou, que són equipaments culturals i han estat molt de temps en obres, ara que les obres porten setmanes acabades i tot i estar en perfectes condicions, no s’obren a cap acció. Tanmateix sembla que no hi hagi cap mena de previsió d’activitat cultural a la vista.

Ja he arribat al punt de dubtar que la Regidoria de Cultura tingui cap mena d’interès en fer Cultura per Mataró.

Recordo que no fa pas gaires setmanes, es va anunciar que aquest any tindríem “SANTES”. Potser ens donen una sorpresa. Però quasi dic que algunes sorpreses a vegades i culturalment parlant, poden ser molt desagradables.

 

Batec de la Cultura emès el 7 de febrer de 2021

Octavi Nonell

 

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.